Skip to content
Menu
Bielmeier
  • Děti
  • Domov
  • Ekonomika
  • Hobby
  • Mobil
  • Móda
  • Muži
  • Nákupy
  • Online
  • PC
  • Politika
  • Společnosti
  • Sport
  • Ženy
  • Zvířata
Bielmeier

Autokláv pro sterilizaci potravin

Posted on 19. 12. 20235. 12. 2023


Pro úplného laika, což samozřejmě neplatí pro profesionály v oboru, může být autokláv zcela cizím pojmem. V podstatě se jedná o uzavíratelnou tlakovou nádobu, která je určená pro reakce probíhající při zvýšeném nebo vysokém tlaku nebo i teplotách. Přímo v lékařství nebo potravinářství se používá především při sterilizaci a konzervaci. Je tudíž celkem logické, že je nutné dohlížet na jeho provoz a zajistit tak bezpečné prostředí pro produkty. Základním úkolem v potravinářském průmyslu je prodloužit skladovatelnost suroviny déle, než v podstatě dovoluje přirozená údržnost. Přitom potraviny budou krásně vonět a nezničí se ani vitamíny nebo další důležité složky. V takto ošetřených produktech tudíž nedochází ani k dalším změnám.

paterizace

Pasterizace a sterilizace potravin

Tyto dva pojmy jsou velmi důležitou součástí udržení kvalitních produktů beze změn. Pasterizace a sterilizace potravin jsou celkem dva běžné termíny, které se používají v odvětví rychle se rozvíjejících spotřebních zboží. Především kde se vyžaduje zvýšená trvanlivost a nejčastěji se jedná i o samotnou kapalinu. Kontaminaci způsobují bakterie a právě tyto procesy jsou stěžejní při jejich odstranění a zabránění se šířit.

Ačkoliv se zdá, že oba pojmy jsou si podobné, přesto má každý svůj úkol.

  • Pasterizace je proces ohřevu potravin, konkrétně tekutin, na specifickou teplotu, která zpomaluje růst mikrobiálních látek v potravinách.
  • Sterilizace se týká procesu eliminace všech forem bakterií z jakéhokoli produktu. Proces sterilizace zabíjí všechny formy mikrobiálního života, včetně hub, spór, virů a bakterií.

autokláva

V potravinářském průmyslu se k této činnosti používá autokláv. Pasterizace a sterilizace potravin v průmyslovém autoklávu vyžaduje pravidelnou údržbu autoklávu a pravidelné testování rozložení teploty v autoklávu. Tyto zkoušky provádějí specializované laboratoře a není problém si vyhledat patřičnou laboratoř, která vám následně vystaví odbornou zprávu o vašem přístroji. Díky tomu snadno zjistíte, zdali je vše v pořádku nebo budete muset provést další kroky k tomu, abyste dodávali vždy bezpečné produkty na trh.

3/5 - (2 votes)

Nejnovější příspěvky

  • Židle a pivní zahrádka – které modely obstojí ve venkovním provozu?
  • Kuchyně z Polska: Tradice a Retro Styl
  • Kamagra na dobirku: Diskrétní objednávka bez receptu až k vám domů
  • A zase ten Amazon
  • Náhlá úmrtí mladých sportovců
©2025 Bielmeier | Powered by SuperbThemes & WordPress
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.